یکی از سنگهای قیمتی و زیبا که از زمانهای قدیم توی ایران شناخته شده، سنگ فیروزه است. کاربرد، خواص درمانی و معنوی سنگ فیروزه، آن را به یک سنگ پرطرفدار تبدیل کرده و مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته. در ادامه این مقاله قصد داریم که به بررسی خواص سنگ فیروزه و سپس مضرات آن پرداخته و نکاتی را پیرامون آن برای شما تشریح کنیم.
سنگ فیروزه چیست؟
سنگ فیروزه(Turquoise Stone) یک کانی جذاب به رنگ آبی تا سبز است که برای هزاران سال به دلیل زیبایی و اهمیت فرهنگی مورد توجه بوده است. سنگ فیروزه قدیمیترین و مشهورترین سنگ قیمتی است و چندین دهه است که توسط بسیاری از فرهنگها و تمدنها استفاده میشود زیرا سنگ فیروزه شانس و آرامش را به ارمغان میآورد. خواص و مضرات سنگ فیروزه یکی از نکاتی است که باعث اهمیت چند برابر آن شده است زیرا مضرات سنگ فیروزه نسبت به خواص آن بسیار ناچیز هستند.
انواع سنگ فیروزه
سنگ فیروزه که در صنعت زیورآلات هم از آن استفاده میشود از دو جهت رنگبندی و میزان خلوص دستهبندی میگردد:
1: به لحاظ رنگبندی
- سنگ فیروزه عجمی: سنگهای فیروزه صاف به سنگهای عجمی معروف هستند.
- سنگ فیروزه شجری: سنگهای رگهدار به سنگهای شجری معروف هستند.
در ایران سنگ فیروزه صاف(عجمی) محبوبیت بیشتری نسبت به سنگ فیروزه رگهدار(شجری) دارد.
2: به لحاظ ناخالصی
- فیروزه خاکی: این سنگ فاقد سنگ مادر است.
- فیروزه سنگی
نکته اینجاست که فیروزهی خاکی به دلیل رنگ بهتر و زیباتر محبوبیت بیشتری نسبت به فیروزه سنگی دارد.
خواص سنگ فیروزه در درمان
جدا از رنگ و نوع سنگ فیروزه، در هر صورت این سنگ دارای خواص درمانی خاصی است که آن را از سایر سنگها متمایز میکند. همراه داشتن سنگ فیروزه با جذب انرژیهای مثبت، باعث بهتر شدن روحیه فرد و همینطور افزایش اعتماد به نفش و آرامش میشود. سنگ فیروزه میتواند برای کاهش سردرد، دلدرد، چشمدرد و تقویت بینایی مفید باشد، گردش خون را بهتر و به تقویت تارهای صوتی کمک کند و تأثیر مؤثری بر تقویت تمرکز داشته باشد.
خواص سنگ فیروزه در کاهش استرس
سنگ فیروزه که به عنوان یک سنگ شفابخش شناخته میشود، دارای خواصی عالی برای کاهش استرس است. سنگ فیروزه آبی، به عنوان کاهشدهنده اضطراب و آرامشبخش بودن معروف است. حس آرامش از رنگهای آرام سنگ فیروزه، از آبی کم رنگ تا آبی آسمانی به فرد منتقل میشود. هنگامی که سنگ فیروزه را در دست میگیرید یا به عنوان یک جواهر از آن استفاده میکنید، استرس و نگرانیها را از شما دور کرده و همینطور انرژی آن به آرام کردن ذهن و بازگشت آرامش درونی کمک میکند.
کاربرد سنگ فیروزه در طب سنتی
سنگ فیروزه را در برخی از درمانهای طب سنتی و انرژی درمانی استفاده میکنند لذا نتیجه میگیریم خواص سنگ فیروزه به حوزه طب سنتی نیز راه یافته و حلال برخی مشکلات می باشد. خواص معنوی و انرژی مثبتی که این سنگ دارد سبب شده جایگاه ویژهای در روشهای درمانی طب سنتی داشته باشد. برخی از افراد معتقدند که فواید سنگ فیروزه میتواند به تقویت روحیه، افزایش انرژی و بهبود خلق و خو در طول روز کمک کند. برخی این سنگ را به عنوان یک عامل مهم برای ایجاد خوشبختی و موفقیت در زندگی میشناسند زیرا باعث تقویت روحیه و افزایش انرژی میشود.
سنگ فیروزه میتواند دردهای مختلف مانند سردرد، درد شانه و مفاصل را تسکین دهد که این خاصیت سنگ فیروزه به دلیل آرامبخش بودن آن است. طبق باور برخی افراد سنگ فیروزه میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت و در پیشگیری از بیماریها و عفونتها مؤثر عمل کند. این ویژگی، به خواص محافظتی و شفابخشی سنگ فیروزه مربوط میشود. در هر صورت باید به این مورد توجه کرد که خواص سنگ فیروزه بیشتر بر اساس باورها و تجربیات فردی هستند و تحقیقات علمی کمتری در زمینه خواص سنگ فیروزه انجام شده است.
خواص سنگ فیروزه در اسلام
سنگ فیروزه در اسلام یکی از سنگهای معتبر و مورد احترام با فواید معنوی و درمانی است. این سنگ به دلیل زیبایی رنگ و خصوصیاتی که دارد ارزش زیادی در فرهنگ اسلامی بدست آورده و به صاحبش شانس، آرامش و امنیت را هدیه میدهد.
سنگ فیروزه دارای خواص مهمی مانند کاهش استرس، افزایش مهارتهای ارتباطی، و تقویت آرامش و هماهنگی درونی است. در باورهای اسلامی سنگ فیروزه دارای خواص درمانی هم است که میتواند برای سلامت جسم مفید باشد. اعتقاد بر این است که سیستم ایمنی، روانی و فیزیکی را بهبود میبخشد و عفونت های ویروسی را کاهش میدهد. سنگ فیروزه همچنین یک سنگ ضد التهاب و سمزدایی است که برای بیماریهایی مانند روماتیسم، نقرس و مشکلات معده مفید است.
از خواص دیگر سنگ فیروزه در اسلام میتوان به موارد زیر اشار کرد:
- دفع فقر و مشکلات مالی
- حل مشکلات فرزندآوری
- مؤثر در استجابت دعا
- کمک به کاهش دردها
نماد سنگ فیروزه در اسلام
دین اسلام همانطور که در پاراگراف قبل دیدیم به خواص سنگ فیروزه در حل مشکلات مختلف پرداخت و جالب است بدانید، محافظت، قدرت و رشد معنوی نمادهایی هستند که دین اسلام برای سنگ فیروزه در نظر گرفته است و آن را به عنوان یک سنگ قیمتی و با اهمیت در فرهنگ اسلامی پرطرفدار کرده است. علاوه بر زیبایی سنگ فیروزه خواص معنوی و درمانی آن مورد توجه قرار گرفته و معتقدند که این سنگ انرژی مثبت و روشنگری معنوی را برای کسانی که از آن استفاده میکنند به ارمغان میآورد. همچنین عدهای بر این باور هستند که سنگ فیروزه برای صاحبش شانس، آرامش و امنیت میآورد و نماد آرامش، تعادل و ارتباط با خداوند است.
خواص سنگ فیروزه از نگاه امامان معصوم
در احادیث و روایات متفاوتی به خواص سنگ فیروزه اشاره شده است به طوری که امام موسی کاظم(ع) درباره سنگ فیروزه میفرمایند: فیروزه سنگی میباشد که جبرئیل برای رسول خدا(ص) هدیه آورده است و رسول خدا نیز آن را به حضرت علی(ع) بخشیدند. در ادامه به خواص سنگ فیروزه از نگاه امامان معصوم میپردازیم:
- دور شدن فقر از نگاه امام جعفر صادق (ع): هر که انگشتر فیروزه در دست داشته باشد، دستش فقیر نمیگردد. (منبع: کتاب علامه مجلسی)
- فرزندآوری از نگاه امام رضا (ع): شخصی به نزد امام رضا(ع) رسید و از نداشتن فرزند شکایت میکرد. حضرت فرمودند: انگشتری با نگین فیروزه بگیر و بر آن بنویس «رب لا تذرنی فردا وانت خیر الوارثین » (منبع : وسائل ج۵ – ص ۹۴ الی ۹۵)
- مستجاب شدن دعا از نگاه حضرت محمد(ص): همانا خداوند به من خطاب کرد، ای پیامبر! همانا من حیا میکنم از این که بندهای در دستش انگشتر فیروزه باشد، دستش را به دعا بلند کند و من دعای او را مستجاب نکنم.
خواص سنگ فیروزه برای روح و روان
سنگ فیروزه مظهر خوشیمنی و معروف به صلح و آرامش است به طوری که آرامش و محافظت را در برابر نیروهای منفی برای روح و روان انسان به ارمغان میآورد. سنگ فیروزه عشق، دوستی و صداقت را میان افراد افزایش داده و شما را از حوادث و اتفاقات ناگوار دور میکند. میتوانید برای آسان شدن کارها و رونق در کسب و کار از این سنگ استفاده کنید. جالب است که بدانید این سنگ در زمان مسافرت از شما مراقبت میکند. استفاده از انگشتر فیروزه به قلب آرامش و خوف و وحشت را از روح و روان انسان دور میکند.
سنگ فیروزه بر روی افزایش انرژی مثبت، افزایش شادی و بهبود ارتباطات انسانی تأثیرگذار است و همینطور به دلیل خاصیت آرامشبخشی که دارد میتواند به بهبود روابط عاطفی و مدیتیشن کمک کند.
خواص سنگ فیروزه برای زنان
خواص سنگ فیروزه برای زنان مؤثر است زیرا به کاهش درد در دوران قاعدگی کمک میکند همچنین توصیه شده بانوانی که باردار هستند در طول دوران بارداری خود حداقل از گردنبند طلا با سنگ فیروزه استفاده کنند. سنگ فیروزه برای بانوان باردار بسیار مفید است زیرا به آرامش مادر و جنین بسیار کمک میکند.
خواص سنگ فیروزه برای بدن
اگر بخواهیم از خواص سنگ فیروزه برای بدن انسان صحبت کنیم، میتوانیم به سرعت فرآیند التیام آن اشاره کنیم زیرا در آسیبهایی مانند درد مفاصل و پارگی تاندونها مؤثر است. انگشتر فیروزه در درمان برخی از نواحی بدن که تحت هجوم میکروبها و باکتریها میباشند بسیار تأثیرگذار است. خاصیتهایی مانند ضدالتهاب و آرامشبخش بودن باعث شدند که سنگ فیروزه در کاهش دردهای سر و گردن، بهبود سیستم ایمنی، بهبود خواب و بهبود عملکرد قلب و عروق بسیار موفق عمل کند.
مضرات سنگ فیروزه
در کنار این همه خواص سنگ فیروزه و فواید آن، نگران مضرات سنگ فیروزه نباشید و با خیال راحت از آن استفاده کنید. از خواص و مضرات سنگ فیروزه در بسیاری از ادیان، گفته شده و آن را دارای انرژیهای مثبت دانستهاند با این حال هیچ منبع مذهبی یا علمی درباره مضرات سنگ فیروزه وجود ندارد و همیشه به عنوان سنگی ارزشمند مورد استفاده بوده است. به طور کلی سنگ فیروزه خطری برای سلامتی انسان ندارد، اما میتوان مواردی مانند خراشیدگی پوست، آسیبهای چشمی، آلرژی و خطر بلعیده شدن توسط کودکان را در نظر گرفت.
در کل بهتر است، به صورت طولانی مدت از تماس با فیروزه خام خودداری کنید و هنگام کار با آن مراقبتهای لازم را به عمل آورید.
روش نگهداری صحیح از سنگ فیروزه
رنگ فیروزه به تدریج خود را به رنگ سبز تغییر داده و علت آن قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور شدید و یا حرارت است که این اتفاق باعث تغییر رنگ و کم ارزشتر شدن آن میشود. میتوان به دلایل دیگری مانند تماس با کرم، روغن و ادکلن به عنوان عوامل تغییر رنگ سنگ فیروزه اشاره کرد. همچنین هنگام شستن ظرف و استفاده از مایع ظرفشویی و دستشویی حتما انگشتر فیروزه خود را از دست بیرون بیاورید.
سنگ فیروزه از صاحب خود محافظت میکند اما از آنجایی که به سنگ زنده معروف است خودش هم به محافظت نیاز دارد زیرا در صورت عدم رعایت شرایط نگهداری از آن کیفیت خود را از دست داده و به اصطلاح میمیرد.
حالا که با خواص سنگ فیروزه آشنا شدید، قبل از استفاده آن یا هر نوع سنگ دیگری در درمانهای طب سنتی و انرژی درمانی، بهتر است با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا از اثربخشی و استفاده درست از آن مطمئن شوید.
منبع: